Nova web :: www.gnulinux.cat

 

Estic cofoi
Fa uns dos anys vaig instal·lar per primer cop, el sistema operatiu GNU/Linux a casa meva, animat pel professor d'informàtica de l'Institut on estudiava. Avui, segueixo considerant-me un usuar novell, i això m'ha portat a necessitar molta ajuda durant aquests dos anys en que ho he pogut fer casi tot el que m'he proposat amb aquest sistema operatiu. Com ho he pogut fer sense saber-ne un borral? És la grandesa d'aquesta comunitat, el suport mutu, altruista, jo t'ajudu tu m'ajudes, creant canals de comunicació; canals #IRC, fòrums, llistes de correu… Tot pensat pel be de la comunitat.

Aquest tipus de relacions personals, amb objectius col·lectius, només l'havia trobat amb l'associacionisme civil. A Maulets, tots treballàvem per aconseguir dos objectius: Independència i Revolució. Al Cau tots trebàllavem per educar els infants i joves amb valors com la laïcitat, la cooperació… A la Plataforma, treballem per dinamitzar el barri i dur a terme activitats conjuntes com el Carnaval, la Calçotada, el Fock i Rock o la Festa Major. I a la Colla Grallera, ens juntem per tocar la gralla i passar-ho be, igual que amb els Bocs de Can Roses. Com podeu veure, el meu historial destapa la meva dèria d'associar-me, així que vaig decidir entrat a associacions com Caliu i l'Equip Català d'Ubuntu, al qual considero associacionisme tecnològic, als quals poc he pogut aportar. De tots els tipus d'associacionisme, potser aquest últim, és en el que es veu més clar el suport entre associats on l'únic punt en comú (aparentment) és l'ús d'una mateixa eina.

Allibera el teu ordinador!

 

Per desgràcia, avui en dia la cooperació, el treball en equip, els espais de participació altruista no semblen que estiguin en el dia a dia del jovent. Probablement estiguin preocupats pel seu futur; laboral, habitatge… Però be, avui l'únic que volia dir és que d'alguna forma he pogut tornar quelcom a aquesta comunitat que m'ha ajudat durant aquests dos anys. Avui publiquem la web GNULinux.cat, una web adreçada a gent que no coneix, o coneix molt poc, les grandeses d'aquest sistema operatiu i explica des de 0, pas a pas i ampliant la informació a mesura que el lector la cerca. Segur que t'has preguntat algun cop que carai és això del Linux, quines diferències hi ha amb Windows, si és dificil, quin aspecte te, etc… doncs a partir d'avui tens una eina més a Internet que t'ajudarà a descobrir-ho.

SOM-HI!!

[@more@]

GNULinux.cat surt a la llum!

Un portal web per descobrir GNU/Linux, adreçada a gent que no conegui aquest sistema operatiu lliure. GNULinux.cat és la versió catalana de GetGNULinux.org, la web original del projecte.

El juliol de l'any passat un estudiant francès, Olivier Cleynen, va crear una web per aquelles persones que amb prou feines havien sentit a parlar, o no coneixien, el sistema operatiu lliure GNU/Linux. Des de llavors fins ara, la web s'ha anat canviant, ampliant i traduint gràcies a una comunitat de persones voluntàries d'arreu del món, amb l'objectiu de sintetitzar i fer més entenedora la informació exposada. Gràcies a l'Equip Català de GetGNULinux.org, des d'avui el Català és una de les tres llengües a la qual esta traduïda aquesta web.

A partir dels tres apartats bàsics en que s'estructura la web, l'usuari pot descobrir la informació que li sigui necessària, així com decidir ampliar o no els conceptes proposats.

Què és Linux?
Aquesta secció no és la típica parrafada amb la història de GNU/Linux des del principi sinó un petit text que respon a preguntes com, qui el fa, amb quin interès, quina aspecte te i les avantatges del programari lliure. S'afegeixen enllaços a captures de pantalla de Linux, que és el programari lliure i PMF sobre Linux.

Perquè no Windows?
Aquesta secció pretén trencar l'immobilisme que s'imposa en les noves tecnologies, tot explicant perquè creiem que no haurien d'utilitzar Windows. Es parla de les restriccions de la llicència, dels formats i programes que t'obliga a fer servir Microsoft, els problemes que sorgeixen quan no es disposa del codi font i les repercussions que tindrà el DRM i la Computació de Confiança en les nostres vides. Cada concepte disposa d'un enllaç a un article on s'explica més detalladament.

Fent el salt a Linux
I finalment, la migració, l'objectiu final d'aquesta web. En aquesta secció s'explica com passar de Windows a Linux, el que és igual i el que no, el que és millor i el que és pitjor. També s'anima a l'usuari triar entre tres distribucions (la web no esta afiliada a cap de les tres) i s'explica com aconseguir-la ja sigui només per provar-la o definitivament per instal·lar-la. El darrer punt és un breu recull dels recursos que es poden trobar a la xarxa, per a resoldre dubtes o problemes que puguin sorgir durant la migració.

Esperem que aquest projecte esdevingui d'interès i restem a la vostra disposició per a resoldre qualsevol dubte.

Equip Català de GetGNULinux.org
hola@gnulinux.cat

Quant a nemo

En Nemo viu a les Corts (Barcelonès) i li diuen que viu en una democràcia plena de llibertats. Tot i això, ell es sent com un peix dins d\'una peixera...
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 comentaris a l'entrada: Nova web :: www.gnulinux.cat

 1. Oriol diu:

  Caram tu, com passa el temps 😉

  Fins ara!

  Oriol (ex-TEB)

 2. winnie diu:

  Cofoi i orgullós, clar que si. Ja avisaràs si surt a algun mitjà. Si jo ho veig, també t’aviso!

  muxins i aviat a gaudir de l’aire fresc (el que puguis trobar a bcn,…)

 3. Quim diu:

  Ja vaig afegir un post sobre això, a + a + ja afegiré el teu article 😉

  http://blocs.gracianet.org/post/3/3314

Els comentaris estan tancats.